2013 m. sausio 2 d., trečiadienis

Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas

Taip jau nutiko, kad kurį laiką nieko nerašiau. Kažkaip vis patingėdavau. Todėl šiandien GAL parašysiu net kelis postus. :o 

Savaitę iki Kalėdų mama su sese užsimanė džiovintų vaisių pyrago, tokio special labai kalėdinio. 
Receptą radau geroj virtuvėj. Jį ir sekiau. Pakeitimų čia beveik nerasit. So here we go:

250 g sviesto
180 g rudojo cukraus
4 kiaušiniai
1 š. apelsinų džemo
1 a.š. vanilės esencijos
1 š. medaus
1,25 kg džiovintų vaisių
370 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
2-3 a.š. prieskonių meduoliams 
Maždaug 2/3 pusės litro butelio brendžio/romo

Kadangi mano mama nupirko per daug džiovintų vaisių tai gavosi vienas didelis ir vienas mažas pyragai, bet čia receptas skirtas vienam dideliam pyragui (atrodo 22cm). 

Didesnius vaisius susmulkinti, kad būtų maždaug 1 cm storio. Užpilti brendžiu ir palikti per naktį.

(Girti vaisiai po nakties)

Kitą dieną alkoholio nebelieka. Vaisiai viską išgeria :) 

Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo, sudėkite kiaušinius ir viską išplakite. Supilkite visus skystus produktus ir vėl išplakite. Galiausiai suberkite miltus su sumaišytais kepimo milteliais ir prieskoniais. Kai gausis vientisa masė, suberkite vaisius.

Torto formą išklokite dvigubu kepimo poperiumi paliekant aukštus kraštus. Visą masę sukrėskite šaukštu karts nuo karto paspaudžiant, kad neliktų oro tarpų. Išlyginkite paviršių ir krestelėkit formą į stalą.

Iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite 2-2,5 valandos. Iškeptą pyragą palikite skardoje iki kol visiškai atvės. Tada išimkite iš skardos, suvyniokite į kepimo popierių ir palikit maždaug dviems savaitėms, kad subręstų skonis.


Pyragą kepiau prieš dvi savaitės. Pirmąjį suvalgė per Kalėdas, o antrąjį (didįjį) valgo dabar. Aš pati džiovintų vaisių nemėgstu, todėl ir pyrago neragavau, o visi kiti labai giria ir mėgaujasi. Gal ir reiks paragaut, bet man atrodo, kad jis ne man :D

Skanaus! 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą